Малчугани борят стреса с Йога в училище

Малчугани борят стреса с Йога в училище

Частна детска градина и частно основно училище „Джани РоДари“ въведоха новост в обучението на деца. Учебният комплекс използва полезните методи на йога практиката и по забавен, и достъпен начин учат децата на математика и всички останали предмети чрез приказки. Същевременно малчуганите са спокойни, уравновесени, упражняват правилно дишане и стойка и по-лесно се справят със стреса от иначе сухия учебен материал. Йога мъдреците казват, че йогата ще се превърне в културата на утрешния ден, сподели пред екипа ни йога – инструкторът Ели Колева. Тя обясни, че йога за деца е съвсем различна от йога за възрастни и обикновено се представя под формата на приказка или игра, за да бъде достъпна за техните представи. Колева уточни, че децата много се радват, тъй като често в игрите имитират животни. Особено важно е у малчуганите да се създаде приятно усещане, без напрежение. Не е препоръчително обаче задържането на позите. Те се сменят бързо, като само се маркират, обясни още преподавателката по йога. По думите й, тези упражнения са благоприятни за гръбначния стълб и изграждат правилна стойка още от ранна детска възраст.

В упражненията са включени 7 пози на гръбначния стълб, различни видове дишане и пози „асани“ (имитация на животни). Упражненията завършват с йога практика за концентрация. Колева подчерта, че все повече деца страдат от гръбначни изкривявания и според специалистите йога е начинът за изграждане на добри навици, за да се избегнат изкривяванията. Самата тя се занимава с йога от 6-7 години, като е завършила и детска педагогика. По думите й, от няколко години в България навлиза йога като метод на обучение, защото децата са отворени към тази практика, тъй като за разлика от възрастните нямат вредни навици, нито предразсъдъци. Българската йога асоциация провежда курсове и все повече хора се интересуват от йога практиките.

Заместник – директорката на училище „Джани РоДари“ Радостина Атанасова разказа за инициативата, която е нова за училището, но посочи, че в детската градина и в яслата обучението чрез йога е въведено от години. „Установихме, че и на нас преподавателите, и на децата невероятно се отразява цялата тази методика, която всъщност не е схоластична, не е канонизирана“, подчерта още тя. Също така сподели, че това е един невероятно креативен подход за преподаване, за възприемане на околната среда, за изграждане на междуличностни отношения. „В началото, като започнете да се занимавате с йога, ще ви стане интересно, след това ще ви грабне и няма да може да се отървете“, допълни тя. По думите й, във всеки етап от живота си децата са подложени на някакъв вид стрес – когато прекрачват прага на яслата, стрес от съприкосновението с нови хора, в първи клас има стрес от новата роля на ученици.

Стресът води до нежелани реакции  в общуването и по никакъв начин не помага за процеса на обучение. В училище непрекъснато се говори за насилие, за невъзможност да се овладее ученикът в класната стая, затова в частната детска градина децата са по 12 в група, за да може да се обърне внимание на всяко едно от тях. Въпреки това учителите често използват йога практиките по време на урока, правят моментни паузи, в които децата научават куп нови неща.