Йога в детската градина

Йога в детската градина

Йога упражненията – асаните, са съвсем естествени за малчуганите!

Те неосъзнато ви веселят, правейки това , за което ние възрастните трябва да положим усилие. Въпреки това обаче, за децата са полезни и целенасочени занимания с йога.

 Именно такива се  провеждат в нашата градина “Джани РоДари” !

Чудите се какво е ЙОГА за ДЕЦА ?

Най -общо казано – комбинация между игри и забавни истории , възпитаващи децата на добродетели и отношение към заобикалящия ги свят ,, чрез система от упражнения „

Какви са случаите, при които йога може да  помогне да разрешите Вашето –

Наднорменото тегло

“Благодарение” на застоялия начин на живот, теглото на подрастващите  твърде често е около или над нормата. За това допринасят лошото хранене и все по- достъпните  устройства, на които те отделят повече внимание от играта навън.

Йога е подходяща физическа активност, която може да повлияе тези проблеми без риск от физически травми и без допълнително натоварване за децата.

Напрежение и страх

За съжаление, все по- често се налага децата да се борят с напрежението и страха.

Някои Йога асани, пранаяма и медитацията могат да са много полезни за овладяване на стреса, за добиване на самочувствие, за осигуряване на по-спокоен сън и за цялостно хармонизиране на тялото и съзнанието при децата.

Проблеми с концентрацията и асоциално поведение

Йога може да помогне на всички деца да изградят по-добри навици за самоконтрол, концетрация и издръжливост, но тя е особено полезна при подрастващи, които не умеят да задържат вниманието си твърде дълго или пък са склонни към агресия. Освен, че подобрява енергийния баланс, Йога и дихателните упражнения могат да допринесат за социализацията на децата, на умението им за изграждане на връзки и на възможността да се приемат такива, каквито са.

За каква възраст е подходяща йога?

Реално за всякаква – но за самостоятелно занимание е удачно , когато детето стане на  3-4 години.

Разбира се, заниманията следва да са съобразени с възрастта на децата . Малчуганите на 5-6 год. имат нужда от повече игра и от представянето на асаните като театър или приказка, история в които и те участват. Опитайте някой път да разкажете йога приказка заедно със своето хлапе и ще видите, че не само  то ще се справи удивително добре с техническата част на изпълнението, но и че ще се забавлява чудесно.

Ето едно предложение :

 „Вълшебна книжка“ е история ЗА БЛАГОДАРНОСТТА.

 В нея се разказва за пътешествието на кравичката Мина до Индия, която се научила да бъде благодарна за всичко, което си има и среща по пътя си.

 Това е активна приказка, защото децата и вие може да правите упражнения и да пеете, докато я държите в ръцете си . По интересен  начин въвежда всички в света на йога.

 Ще помогне на децата да усетят ползите от движението, да си припомнят селскостопанските животни, да познават различните части на тялото си, да научат за Индия и нейната култура, да развият основни добродетели.

Ето ,сега ще Ви прочета една приказка!

Приказка за мечтите

 В началото слънчогледите не се наричали слънчогледи и си били просто едни мънички цветчета, дори малко сиви, които никой не забелязвал. В градината те се губели сред всички рози, които надменно се перчели с пищната си хубост и ярки цветове. Розите казвали: “Ние сме много важни особи, вижте само как украсяваме най-специалните моменти от живота на хората!

Нашите родители са били също тъй важни и имаме най-прекрасния цвят на земята – червения.” Слънчогледите свеждали вечер малките си сиви цветчета и им ставало много мъчно, защото те нито украсявали нечии прекрасни моменти, нито имали омайващ аромат, нито цветът им бил нещо особено и забележимо.

През една от тези вечери наблизо се случило да премине Феята на пеперудите. Видяла ги така натъжени и замислено седнала върху капката роса на едно зелено листо.

– Защо сте тъжни? – попитала тя.

– Погледни ни, ние сме толкова дребни и невзрачни,

че дори малките калинки не се спират при нас.

Феята помълчала кратко и се усмихнала:

– Да, но аз ще ви дам нещо, което другите цветя нямат.

Отсега нататък вие ще можете да мечтаете. И всяка ваша мечта ще ви прави по-големи и красиви.Изричайки тези думи, тя прелетяла покрай всяко едно от малките сиви цветчета и го посипала със златист пеперуден прах.

Сутринта Слънцето изпратило своите лъчи при цветята с молба да помогнат на една мравка.Тя само трябвало да се покатери по тях и да види къде се намира дома й, защото се била изгубила. Розите високомерно се надули и показали бодлите си – те не общували с такива елементарни създания като мравките. Теменужките също отказали, притеснени мравката да не ги стъпче и те да не изглеждат вече толкова фини и нежни. Само слънчогледът вдигнал очи към Слънцето и казал:

– Аз ще й помогна, нека се качи на стъблото ми.

– А ти се хвани за един от лъчите ми – казало Слънцето.

Протегнал слънчогледът листа и се хванал за слънчевия лъч. В миг стъблото му се издължило, мравчицата се покатерила и видяла къде е дома й.

– Благодаря ти! – изписукала тя щастливо.

– Моля – отвърнал слънчогледът.

– И аз мечтая за свой дом, но уви – нямам, затова бих искал да помогна на другите да намерят своя.По обяд Слънцето отново се обърнало към цветята с молба:

– Вижте тази бедна птица, тя не може повече да лети и скоро ще умре от умора. Някой може ли да й даде едно семенце от себе си? Розата отговорила:

– О, аз съм се напекла толкова добре и листенцата ми са толкова крехки и добре подредени в момента, че ако стъпиш върху тях, ще ги намачкаш…

Теменужката се скрила бързо в една висока трева. Само слънчогледът рекъл:

– Нека дойде и вземе единственото ми семенце.

И на момента станало чудо. Чашката му се разтворила и се превърнала в голяма пита пълна със семена.Птичката клъвнала няколко от тях и преди да отлети проговорила:

– Ти имаш добро сърце! Мечтаеше си да направиш едно малко добро, но ето вече можеш да помогнеш на много като мен, изпаднали в беда.

– Колко щастлив и полезен ме накара да се чувствам!

Аз също ти благодаря.

Слънчогледът не спирал да помага през целия ден, ръководен от думите на Слънцето. Така било и през следващите дни, а вечер мечтаел. Мечтаел да е полезен, да бъде красив, да има и той собствен дом, да го обичат и той да обича. Понякога дори небето ронело сълзи, разчувствано от тези мечти.

В една прекрасна сутрин слънчогледът се събудил и ахнал. Той се намирал в огромна градина. До него стояла пеперудената Фея с огледало в ръка.

– Погледни! – прошепнала усмихнато тя. – Това си ти.

От огледалото гледало прекрасно цвете, приличащо на слънце с красиви жълти листа като лъчи. А това ще е твоят дом – полето, защото ти го заслужаваш.                                                              

  -Погледни само колко съм голям! – възкликнало цветето.                                                              

– Голям, колкото мечтите си! – отвърнала Феята и изпращайки му въздушна целувка, отлетяла.

Но да се върнем към йогата!

А сега…..

Слънчев поздрав –

Кой иска да е съсссскаща змия  ?!

Или Цар Лъв-може би ?…

Какво искаш да си ?

Поза избери – изненадай ни ти !

Хайде покажи !

Вижте как дечица показват основни пози от йога за деца. – https://www.youtube.com/watch?v=86isXYVuJvs

 Представят ги по един приятен начин – лесен за научаване. Позите са подходящи, както за малки деца, така и за тези, които седят на чинове -Вашите по –гелеми братчета и сестрички –ученици!

Сигурна съм , че  Лотос можеш  да си :

Позна ме ,нали !

Как силно шуми и  брррръмчи докато лети …

В случай, че желаете да осигурите на детето добър старт на деня- може заедно да направите това по пижама:

Или с усмивка на лице – изпълнете :

Време е сега за една уникална игра, която със сигурност не сте срещали до сега . В нея се съчетават на пръв поглед две несъвместими неща: йога и зарчета. Знаете – едното е спорт, другото е важна част от всяка настолна игра! Те обачe се съюзяват в най-интересната и  оригинална  игра у дома. При това освен доза веселие, ще получите и доза полезност. Нека направо се прехвърлим в света на забавлението!

Правилата са много прости, но първо нека кажем, че с тази игра можете да се веселите както с много хора, така и сами!  Какво ви трябва за самата игра: просто едно зарче и картинката с нашите йога пози, които ще намерите по-долу! За всяко число от зарчето има определена картинка! Така че всеки от вас се изрежда да го хвърли и трябва да заеме позата, която му се е паднала. Този, който издържи най-дълго в тази поза печели.




Тук имаме обаче и едно малко допълнение: когато ние опитахме играта, оказа се, че в някои от позите доста ни бива, така че ако ви се струва, че всички издържате прекалено много време и могат да минат часове преди някой да се предаде, просто направете позите си за няколко секунди и след това хвърлете отново зарчето. Ако пък играете сам можете просто да засичате за колко време издържате.

Нашите треньори по йога – кака Яна, подготви специално за Вас :

Йога  3-7 год. https://photos.app.goo.gl/mmjJ3EJTtYP1zmJf7

Йога  3-7 год  https://photos.app.goo.gl/WhHpC4BKR9Cfbq4b6

Йога  3-7 год. https://photos.app.goo.gl/StLLEW3VUm1MPEo9A  

Йога 3-7 https://photos.app.goo.gl/U7xG4HMuzwQmXA258

А сега,както винаги ще рисуваме!Но тези рисунки са необикновени –рисуват с в кръг и се наричат МАНДАЛИ!

Това е ,какво?Точно така –това е слънчице! Хващайте  боичките и започвайте!Очакваме Вашите рисунки за изложбата“Под дъгата“

Това за момченцата!

Мили деца, когато оцветите Вашите  МАНДАЛИ ще бъдат толкова красиви, като тази рисунка)

Йогат за деца – ДАААААААА !!!

 Тя умело съчетава музика и йога, развива естествените за децата любопитство и желание за познание , а релаксацията (тя е задължителна ) накрая ги приканва за пълно отпускане  !

Както и да решите да  направите гарантираме едно – ще е забавно, различно и полезно!

Как идеите на Патанджали се прилагат на практика?

Системата, която разработва Мишелин Флак (Свами Йогабхакти) за работа с деца чрез йога се основава на осемстепенния път, който Патанджали оставя в своите сутри.

Тя базира работата си на първите шест стъпки: яма, нияма, асана, праняма, пратяхара и дхарана.
В превод от английския вариант за деца те са преименувани съответно: 

  • яма – живот заедно
  • нияма – пролетно почистване
  • асана – върви изправен
  • пранаяма – дишай свободно   
  • пратяхара – просто отпусни
  • дхарана – zoom in (приближи).

 Тази скала използва в синтезиран и опростен вид основните идеи на понятията, за които Патанджали пише преди стотици хиляди години.


Яма, живот заедно, цели да развие у децата способност за креативно общуване в тяхната социална среда. Тук са включени игри, които позволяват на всеки да изрази себе си, да участва пълноценно в груповата активност. Основните принципи, които се усвояват, са: уважавам себе си, уважавам другите, умея да слушам, умея да споделям идеите си с другите, променям се, развивам се.


Няма, пролетно почистване, обръща внимание на идеята за опазване на околната среда и използва техники за поддържане на вътрешна чистота, което означава, да се освободим от напрежението – физическо и ментално. Една от формите на такова вътрешно почистване е смехът. Многобройни изследвания потвърждават благоприятното въздействие на смеха. Счита се, че смехът благоприятства защитните функции на имунната система, стимулира кръвообращението и дишането, води до релаксиране на мускулите, повишава креативността, освобождава напрежението, раздразнението и гнева, подобрява работата в екип.

Асана – върви изправен. Физическите упражнения (асани) при децата са динамични и съобразени с процеса на израстване. Представени са с имена на животни, природни обекти, предмети, истории, приказки и т.н. Движенията са организирани на базата на седем позиции на гръбнака. Когато гръбнакът се раздвижва, всички нервни окончания, разположени по него също се стимулират и по този начин се активира цялата нервна система. Подобрява се комуникацията между централната и периферната нервна система, което активира работата на мозъка и подпомага процеса на възприемане на нова информация.

     Пранаяма – дишай свободно. Дихателните практики отново са под формата на игри при по-малките, а при по-големите са с улеснени варианти. Целта на практиките от тази група е да развие у децата осъзнаване за дъха, да енергизира тялото и да успокои ума. Според нуждите на конкретната ситуация могат да се използват йога техники, които стимулират, събуждат вниманието или успокояват и стабилизират прекалено разпиления ум.

Пратяхара – просто отпусни. Тези игри и техники дават възможност на ума и тялото да утихнат, да се обърнат навътре.

Дхарана, zoom in (приближи). Основни цели: да се стабилизира и подсили вниманието, да се развие паметта, да се увеличи менталният капацитет. Дхарана означава концентрация, когато умът е фокусиран, разбираме и помним по-добре. Последните две стъпки от осморния път на Патанджали (дхяна и самадхи, медитация и просветление) не са включени в скалата на Мишелин Флак, защото нейният подход е практичен и цели да даде на децата и учителите полезни средства, с които да си служат в ежедневния живот, в класната стая, в процеса на учене.