Въздушна йога за деца и възрастни

Въздушна йога за деца и възрастни

Въздушна йога

Една нестандартна практика, подходяща както за напреднали, така и за начинаещи, която ще обърне представите ви за йога в буквалния смисъл на думата. Изпълнява се с помощта на “люлка-хамак”. Носи лекота на тялото и прави лесноизпълними дори по-сложните йога-асани.
Йога-люлката предоставя на вашето съзнание една различна гледна точка, възможност за импровизация и творчески подход. Тя е удоволствие за тялото и негов верен приятел. При работа с нея мускулите работят в променен режим, ставите не са натоварени от тежестта на тялото и движенията им са по-свободни и в по-широк обем.

Практиката е напълно достъпна и подходяща за всички – възрастни и деца, както за практикували, така и за току-що започващи. За да посещавате тези часове, не е необходимо да сте ходили на йога. Ако ли пък сте ходили – това много би ви помогнало.

Ползите от въздушна йога

 Въздушната йога е чудесен начин да се отърсите от ежедневния стрес, защото е забавна, но освен това е и изключително полезна за цялото тяло. Болките в гърба, толкова присъщи за съвременния начин на живот отшумяват. Висейки свободно в люлката, давате шанс на гръбнака си да се изпъне и заеме своята нормална форма, което се отразява и върху работата на вътрешните органи. Мнозинството от практикуващите споделят, че болките и схващането в гърба изчезват след занятията.

 Въздушната йога като цяло повишава издръжливостта и гъвкавостта на тялото. Пози от йога (асани), които изискват повече физическо усилие, се изпълняват с лекота с помощта на люлката. Увеличава се кръвообръщението и лимфния поток, подпомагайки имунитета. Подобреното кръвообръщение повишава еластичността на кръвоносните съдове и така предпазва от високо кръвно налягане. Мускулите на гърба и шията се разтягат под собствената си тежест и отпускайки се, те намаляват напрежението в централната нервна система. Чрез люлката се постигат чести промени на положението на тялото, което спомага перисталтиката на червата и функцията на щитовидната жлеза, които заедно с подобрените – кръвообръщение, лимфен поток и метаболизъм, са основните фактори за отстраняване на излишните мазнини и нормализиране на теглото.

Въздушна йога за деца

Програмата ни е съобразена с развиване на физиката, както и на мозъчната функция и психическото здраве на детето. Работата върху поддържането на баланса в люлката е изключително полезна, а и едновременно с това е и много забавна. Научаваме се да летим и движим свободно в пространството. Изграждаме фина моторика, добра концентрация чрез изпълнението на асаните в люлката. Свиването и съкращаването на ставните връзки при Въздушната йога е от полза за растежа. Движението на главата в различните позиции упражнява вестибуларната система, помага за по-добро функциониране на мозъка и обработване на потока от информация. Учим се на последователност, координация и дишане. Даваме възможност на децата да регулират силните емоции чрез изучаване на техниките, посредством игри и създаване на спокойно пространство за отдих и почивка.

Релаксацията в люлката в края на всеки час намалява стреса и учи децата на пълен покой и отпускане. Полюляващите движения са успокояващи за нервната система. Водещата релаксация в комфортната люлка предлага изграждане на увереност и житейски умения за справяне с предизвикателствата по пътя на израстването на всяко дете, дори повече – през целия житейски път.