Частно училище Джани Родари

ул.”Гео Милев” 158, ВТУ „Т.Каблешков”–Корпус 6,
София 1574

0896 769 230                 0896 769 243
djanirodari_school@abv.bg

      За всички нас е ясна необходимостта от изграждане на пълноценна двигателна култура от най-ранна детска възраст. Затова спортът заема важно място в организацията на живота на Учебен комплекс "Джани РоДари".

Децата при нас спортуват не само в часа по физическо възпитание, а ежедневно в организираното като спортен час голямо междучасие с треньори по футбол, баскетбол, тенис на маса, катерене, шах, плуване.

Всяка година организираме ски-училище за децата на Алеко.

Под умелото ръководство на ски-учителите нашите възпитаници не срещат затруднение на нито една писта в България.

 Задължението" да спортува, се превръща в интересна и забавна игра за детето чрез различни видове танци, въздушна акробатика и спортни игри. Малчуганът знае, че спортът може да бъде приятен и забавен.

Плуване

Безспорен факт е,че заниманията с плувни спортове развиват детския организъм възможно най комплексно-от изграждане на двигателна и дихателна култура,до формиране на здрава мускулатура.Тренировките са уникални от гледна точка на средата,в която се осъществяват.Основна цел на обучението по плуване е да решава оздравителни,образователни и възпитателнни задачи.Плуването е здравословно физическо натоварванеза децата.То ги приучава на дисциплина,изгражда състезателен дух и самоувереност.Треньор Стефка Сотирова е собственик и управител на Плувен Клуб Сотирови.Майстор на спорта и шампионка в различни дисциплина.Придобила е своята квалификация в Национална Спортна Академия“ Васил  Левски“ през 1988 със степен ‚Магистър“.Много от нейните възпитаници са представяли и представят България в международни състезания.

Плуването от своя страна помага за укрепването на мускулатурата, подобрява координацията и намалява риска от диабет и затлъстяване. В допълнение, плуването носи спокойствие и е страхотен начин детето да разпусне след училище.


Балет 

 

Народни танци

Школата по народни танци в Учебен комплекс „Джани РоДари” се ръководи от Станислав Стойков – танцьор в ансамбъл “Чинари”. 

Ансамбъл “Чинари” е създаден през 1993 г. от професионални изпълнители на български народни танци, музика и песни. Всеки член на ансамбъла има отлична професионална подготовка по музика и хореография. Изпълнителите на ансамбъл “Чинари” са талантливи и красиви млади хора, виртуозни изпълнители на традиционни български танци, песни и инструментални мелодии.


Йога

Специализиран подход в обучението, базиран на методиката за пробуждане на вътрешния потенциал. Заниманията се провеждат от педагог – специалист, с международно признат лиценз от R.Y.E., London.

Въздушна йога 

 


Футбол

Футболът (от английски: football, от foot, „крак“, и ball, „топка“) е отборен спорт, който се играе от два отбора по единадесет души със сферична топка. Той е и най-известният спорт в света.

Футболът се играе на правоъгълно поле, покрито с естествена или изкуствена трева, като целта е топката да бъде вкарана във вратата на противника, при което се отбелязва гол. Победител е отборът, който в края на мача е вкарал повече попадения от съперника.

Футболът развива доста полезни качества у децата, но най- вече:

  • Екипен дух;
  • Дисциплина;
  • Уважение към противника;
  • Координация;
  • Издръжливост;
  • Физически умения;
  • ИНТЕЛЕКТ !

Допълнителната дейност „Футбол” се провежда на игрището на ВТУ „Тодор Каблешков”.

Стена за катерене

Частно основно училище „Джани РоДари” има собствена стена за катерене. Съоръжението е предназначено за деца и цели популяризирането на катеренето и алпинизма. Хватките и маршрутите по стената са съобразени с уменията на начинаещите катерачи, но има места, където и напредналите могат да се затруднят. Цялата необходима екипировка и инструктаж се предоставят на място. Катеренето се извършва единствено с помощта на инструктор.

Курс начално обучение по катерене на „Изкуствена стена“ за деца и възрастни. Целта на курса по катерене на изкуствена стена е да се придобият основни знания и умения относно принципите на катерене и осигуряване.

 

Шахмат

Провежда се два пъти седмично в сградата на ЧОУ "Джани Родари".
 
Треньори:
Благой Атанасов
Светлин Марков
Основни цели на шахматното обучение:
- да създаде интерес към шахматната игра сред учениците като форма на културното им развитие и израстване.
- да се използва за развитие на интелектуалния потенциал на учениците, като се започне със стимулирането на познавателната им способност.
- да способства натрупването у учениците на основни знания, умения и способности, необходими за постепенното им навлизане в обществения живот.
- да насочи учениците да търсят връзките между шахматната игра и ежедневието и ежедневните им задачи и предизвикателства.
- да поощри усвояването на правилата на древната игра с цел това да подпомогне хармоничното интелектуално, морално и етично формиране на личността на ученика, както и развиването на независимото му и самостоятелно мислене.
- да приучи учениците към самостоятелно решаване на проблемни ситуации. Тъй като разрешаването на проблемите е постоянна отличителна черта на цялостното обучение, учениците ще бъдат научени да анализират, оценяват и откриват алтернативни решения във всички области на живота, включително и в ежедневието.
- да подпомогне учениците при изграждането на балансирана оценка за собствения им характер и поведение.
- да развие способността за дискутиране от страна на учениците чрез процеса на шахматния анализ.
- да демонстрира нагледно, че процесът на обучение може да има забавен характер.
- да постигне балансирана оценка за индивидуалните различия.