Празници по време на пандемия

Празници по време на пандемия

Как да намалим стреса, да помогнем на децата да се справят със ситуацията и да си създадем нови традиции?

Наближава краят на втора поредна година, белязана от глобалната пандемия, през която всички сме подложени на рестрикции и ограничения. За повечето семейства предстои предизвикателството  да направят планове за предстоящите празници, съобразени с обстановката. Как да празнуваме, когато не можем да бъдем заедно, както обикновено или да отидем на местата, които обичаме? Как да разрешим различията в мненията относно това, кое е безопасно? Как да се справим с разочарованието и неудовлетвореността и да помогнем на децата си да направят същото?

Нямаме общовалиден отговор на въпроса кое е приемливо и безопасно, но предлагаме няколко съвета за това как да се възползвате максимално от празниците, независимо от ситуацията, да намалим стреса и да помогнем на всички в семейството да се чувстват възможно най-добре в този необичаен празничен сезон.

Да започнем с планирането от рано:

Семейните дискусии за тазгодишните празници могат да бъдат неприятни, но планирането навреме ще направи предстоящите дни по-малко стресиращи. Въпреки че има време до Коледа и числата около Ковид могат да се променят, по-добре е да не изчакваме, а да използваме информацията, която имаме сега, и да планираме съобразно нея. Това ще ни даде време да вземем добри решения и да се чувстваме комфортно с тях, особено ако ни предстои голяма промяна в семейните традиции, които децата очакват с нетърпение, като пазаруване с баба или празнично парти с приятели.

Ако изчакаме до последната минута, за да решим как да прекараме празниците, децата няма да имат време да се справят с объркването и разочарованието, което може да настъпи, и това ще направи празниците много по-стресиращи за цялото семейство.  Колкото повече предсказуемост създадем в тази несигурна обстановка, толкова по-добре ще е за тях. Вземайки решения по-рано, ще им осигурим време и ще им помогнем да се подготвят за това, което предстои.

Да обсъдим правилата предварително:

Различията в мненията относно това как да се съберем безопасно може да са огромен източник на стрес през този празничен сезон. Мерките за безопасност за празничните събирания трябва да бъдат ясно обсъдени и решени предварително, за да избегнем неловки ситуации, конфликти и неочаквани рискове за безопасността на семейството ни. Като зададем правилата и се споразумеем предварително с тези, които ще присъстват, им даваме възможност да се подготвят и да преценят дали искат да участват. Това е задължително, за да може всички да се чувстват комфортно.

Да знаят, че правилата за безопасност са обсъдени предварително е особено важно за децата, които силно се безпокоят от ситуацията с Ковид. Каквото и да решим да правим, за тревожното дете е успокояващо да чуе, че планът е добре обмислен и ще се спазва внимателно.

Да започнем  нови традиции:

Ако няма да можем да празнуваме по начина, по който семейството ни е свикнало, ще трябва да бъдем активни и да намерим нови дейности, за да направим и тези празници специални. Ако няма възможност да бъдем заедно на празнична вечеря, можем да сготвим и да си разменим ястия с роднини и приятели или да си направим заедно фотоалбум с колажи, в който да присъстваме всички.

Празниците също така са подходящ повод да провокираме децата да мислят за това как да бъдат мили и щедри към другите. Това ще им помогне да се справят по-лесно с промените и разочарованията тази година. Например може да оставим детето си да избере благотворителна кауза, за която семейството да направи дарение. Когато сами преминаваме през трудни емоционални състояния, правенето на нещо за някой друг може да ни помогне да се почувстваме по-добре.

Да дадем глас на децата:

Нека да дадем главна роля на децата при определянето на новите дейности и традиции за празниците тази година.  Да бъдат част от процеса на взимане на решения, ще им помогне да се почувстват специални по положителен начин и ще компенсира негативните емоции от рестрикциите. Какво биха искали да сготвят? Какви игри искат да играят? Искат ли да отделят време за любими филми или да слушат специална музика? Често като родители се опитваме да измислим интересни неща за децата ни, но понякога е достатъчно да ги попитаме. Те вероятно вече имат идея, а това, че гласът им е чут е наистина важен и силен защитен фактор.

Да не забравяме, че промените тази година са също и шанс да направим празниците по-подходящи за децата. Може например всички да се облечем в костюми или да изпробваме по-необичайни рецепти, за които децата да помогнат, или да направим голяма игра на криеница, в която участват всички, включително възрастните. Това може да са прости неща, които обикновено не бихме правили по празниците, но те ще направят нещата по-забавни за децата.

Да оставим децата да изразят разочарованието си:

Когато децата са разстроени от отменено пътуване или от това, че няма да видят братовчедите си например, е изкушаващо да им кажеш, че всичко е наред и че ще се забавляват също така добре и у дома. Много е важно обаче да ги изслушаме,  да ги оставим да изразят чувствата си, да ги приемем и да им кажем, че е нормално да изпитват негативни емоции в тази ситуация. Добре е преди това сами да си дадем сметка и да си признаем, че ние също сме разочаровани и че това е в реда на нещата.

Също така е полезно да дадем положителен пример за това как ние се справяме с разочарованието. Може да поговорим с децата си за това, което правим, за да се почувстваме по-добре (като разговори с отдалечени приятели или приготвяне на любима рецепта) и да им помогнем да намерят свои собствени начини да направят същото.

Ако децата са разстроени или ядосани от решенията ни да не участваме в по-голямо семейно събиране, важно е да валидираме и тези чувства. Можем да кажем на детето: „Разбирам, че в момента си много ядосан и знам защо. Взехме това решение, защото сметнахме, че това е най-добрият начин да останем в безопасност. Нормално е да се чувстваш разочарован и ядосан.”

Това потвърждение може да намали негативните емоции и да ни даде възможност да обясним спокойно своите доводи. Понякога децата се разстройват, защото ние взимаме решения, без да им дадем никаква информация и обяснение. Въвличането на детето в разговора и увереността, че го чуваме може да му помогнат да се чувства уважавано, дори в ситуации, които не вървят по начина, по който то иска.