Отново на училище – как да редуцираме стреса в условията на глобална пандемия

Отново на училище – как да редуцираме стреса в условията на глобална пандемия

Наближава първият учебен ден от новата 2020/21 учебна година, която за много семейства носи несигурност и тревоги, с каквито не сме се сблъсквали досега. Притесненията на родителите лесно се предават на децата и повишават безпокойство им от това значимо и наситено с емоции събитие.

Въпреки че и ние не знаем със сигурност как ще се развие ситуацията тази есен, бихме искали да предложим някои идеи и стратегии, които да помогнат на децата ни да се справят със стреса от връщането в училище по време на глобална пандемия.

За да се чувстват сигурни, децата имат нужда от ред и навици. За съжаление тяхното ежедневие също се обърка през последните месеци и е възможно да изпитват страх и безпокойство от това, което предстои. Затова можем да помислим за връщането в училище като шанс за изграждане на нова рутина, която подхожда на ситуацията и на семейството. За целта трябва да приемем, че нещата ще изглеждат различно тази есен и да си изясним кое ще сработи най-добре за нас. След това ясно комуникираме новата програма с децата, като им обясняваме как ще протече денят и ги уведомяваме за неочакваните неща, които могат да се случат. Успокояваме ги, че каквото и да стане, ние сме родителите и отговорността да се справим със ситуацията е наша. Полезно е в програмата да включим както задачи, които децата да изпълняват сами, така и общи занимания за релакс и забавление като разходки, игри, творчество.

Тези бурни времена засягат хората по различен начин, но грижата за безопасността е обща. Трябва да се уверим, че децата разбират основните здравни насоки – носенето на маски, измиването на ръцете ефективно и спазването на безопасно разстояние от другите. Нужно е да им покажем точно какво да правят, като подробно обясним защо предпазните мерки са толкова важни на подходящ за възрастта език, който да не е плашещ или сензационен. Носенето на маска и измиването на ръцете не винаги ще бъде перфектно, затова е полезно да измислим система за поощрения, с която да наградим безопасното поведение.

Ето и една ефикасна техника за дълбоко дишане, която може да използваме, за да успокоим разтревожено дете: инструктираме детето да поеме бавно и дълбоко въздух, като си представя, че вдишва аромата на любимите си бисквитки/лакомства и след това да издиша силно все едно духа свещички за рожден ден. Дълбокото дишане позволява на мозъка да направи почивка, успокоява нервната система и връща детето и тялото му в настоящия момент.

Ако детето често е тревожно, е добре да отделим време целенасочено да поговорим за това. Нужно е да седнем спокойно и да питаме директно какво го тревожи, като наистина слушаме. За да сме от полза трябва да посрещнем всичко, което казва с емпатия и да се опитаме да измислим практически план, който да му помогне да преодолее страховете си. Трябва да му напомним, че го обичаме, че ще се грижим за него и ще направите всичко възможно, за да е в безопасност.

И накрая, но не на последно място, е необходимо да се уверим, че се грижим за себе си. Тревожността и стресът при родителите се отразяват негативно на децата и могат да се развият до такава степен, че да нарушат функционалността на семейството. Времената са стресиращи за всички, трябва да се адаптираме към нови роли и да направим промени, за които не сме и помисляли преди. Затова само като си даваме необходимото внимание и почивка и проверяваме собствените си нужди и емоции, ще сме способни да се грижим по най-добрия възможен начин за нашите деца.