Защо е полезно да се учи през лятото?

Защо е полезно да се учи през лятото?

С наближаването на края на учебната година се замисляме за лятото и възможностите, които то предоставя за нашите ученици.

Ученето обаче не е просто ходене на училище, писане на домашни, четене на уроци. Ученето е начинът, по който всички ние, без значение от възрастта, порастваме и се развиваме като като личности и професионалисти. Лятото е време за игри, но и за откриване на нови интереси, за нови приятелства и опознаване на сфери, за които през учебната година понякога не остава време. 

Плавен преход между двете учебни години и по-малко стрес

Според различни международни проучвания учениците най-много изостават и губят ритъм за учене през лятото. С дългата ваканция в България това е фактор, който не бива да пренебрегват и родителите и учениците. Особено ценни са уроците през лятото за ученици, на които им предстоят важни изпити, защото ще помогнат по-леко и без стрес да минат през предизвикателствата. С учене дори само за 2-3 часа на ден децата могат да поддържат знанията си и дори да открият любопитни и интересни теми, за които не е останало време през учебната година. 

Нови интереси и нови умения 

Ученето през лятото е полезно, защото помага на децата да открият повече и по-интересни теми, свързани не само със задължителния учебен материал. Освен това през ваканцията децата имат много повече контрол какво искат да учат и как да го учат – спорт, летен лагер, езиков курс, актьорско ателие – ученето е важно да бъде и забавление, а с него децата да развиват и ценни умения – справяне с предизвикателства, анализ на ситуация, контрол на собствените емоции, работа в екип и ефективна комуникация.

Запознанства с връстници с различна история и начин на живот

Приятелствата са ценна част от всяка ваканция и едно от най-големите предимства на летните занимания е, че позволяват на деца от различна среда и контекст да прекарат време заедно и да се опознаят. Да опознаеш другия, да се поставиш на негово място, но също да изградиш силно приятелство е изключително ценно за децата без значение дали са в начална степен или вече в гимназия.

Нови начини за учене и повишаване на мотивацията

Лятното учене е по-интересно, приключенско и изпълнено с разчупване на стереотипите за учене. То се случва по-неформално и с много по-голямо разнообразие и свобода на форматите за учене – проекти, експедиции (в града или сред природата), повече време за дискусии и обсъждане, повече време за самостоятелна подготовка, децата могат да открият новите знания и нови начини за учене през личното си преживяване, а това значително повишава тяхната мотивация, интерес към конкретни теми.

Повече самочувствие

Без съмнение когато един ученик се чувства добре, щастлив е, уверен е в способностите си и знае, че знае и може, неговото самочувствие се повишава, а оттук и възможността да мечтае по-смело, да е по-амбициозен и целенасочен. Летните занимания дават именно тази доза увереност и чувство за постижение, което понякога много липсва на учениците, за да бъдат истински смели в действията си.