Дистанционното обучение и психичното здраве на деца ни

Дистанционното обучение и психичното здраве на деца ни

Дистанционното обучение и психичното здраве на деца ни

Ето ни в края на тази кошмарна 2020 година за пореден път затворени вкъщи и приковани целодневно пред екраните. Децата обичат сигурността и резките промени са предизвикателство за тях. Поредният период на изолация може да бъде посрещнат със смесени чувства. Някои деца изпитват облекчение, че си стоят в безопасност у дома, докато други се притесняват от мисълта да продължат класовете онлайн. За повечето обаче промяната в плановете е разочароваща, стресираща и дори провокира тревожност.

Освен че е място за учене, училището е и основен двигател на социалния живот на детето и осигурява среда за свободното му самоизразяване и извънкласни дейности. Затворените училища лишават децата от тази среда и от социални взаимодействия с връстници и приятели. По тази причина много деца се чувстват изолирани и самотни, а някои дори съкрушени и депресирани. Тийнейджърите, които са във фаза на установяване на независимост от родителите и разчитат повече на подкрепа от връстниците си, могат да се борят с балансирането на тези отношения, докато са вкъщи.

Освен социалната изолация, която съпътства дистанционното обучение, онлайн класовете представляват уникално предизвикателство сами по себе си. Някои деца се чувстват добре в тази среда, но изпитват тревожност от връщането в училище. Ако вашият случа е такъв, може да прочетете предишната статия. Там има някои препоръки и техники за намаляване на тревожността от подновяване на присъственото обучение.

Повечето деца обаче изпитват затруднение да останат концентрирани през дългия ден пред монитора. Някои се чувстват притеснени да взимат участие и да са в средата на екрана пред всички и това ги прави пасивни. На други напротив – много им допада да са център на внимание и с проявите си пречат на учебния процес. Тревожните деца може да се чувстват неспособни да се справят, да усещат замайване и объркване и да не знаят откъде да започнат домашните. При децата склонни към депресия, може да се появят проблеми със съня, храненето или личната хигиената.

Предлагаме няколко насоки как въпреки трудностите, свързани с онлайн обучението, да създадем здравословна среда за учене вкъщи, да подобрим цялостната атмосфера и да помогнем на детето да премине по-леко през това предизвикателството.

Да обособим работно пространство

Може да се окаже трудно за детето да се съсредоточи върху учебния процес у дома, ако около него има играчки и електронни устройства. Шумът от домакински електроуреди, разговори, телевизор, радио и др. също пречи на концентрацията. За да сведем до минимум разсейването, е добре да определете тиха част от къщата само за класна и домашна работа. Препоръчително е при възможност физически да се отдели пространството, където детето учи, от местата, където играе, яде или спи.

За по-добра концентрация трябва да ограничим до минимум използването на екрани извън учебния процес и да стимулираме детето да се движи и да прекарва възможно най-много време на открито.

Да въведем дневен режим

Животът на децата се преобърна драстично за пореден път – не могат да посещават училище, не се виждат с приятели, не участват в любимите си извънкласни занимания. Въпреки всички промени, които настъпват по света напоследък, е важно да осигурим на детето относителна нормалност. Проучванията показват, че спазването на дневен режим може да помогне за регулиране на настроението и за предотвратяване на депресията. Освен това структурата и рутината носят на децата чувство за сигурност. Добра идея е да се опитаме да спазваме нормалния училищен ритъм – ставане и хранене по едно и също време, спазване на времето за учене, почивки и игри. Важно е детето да започва и да спира учебната дейност по едно и също време всеки ден и да има възможност да играе свободно.

Да държим детето свързано с близките хора и приятели

Социалното взаимодействие играе важна роля за развитието на междуличностните умения на детето, както и за  неговото емоционално благополучие. Със затварянето на училищата и социалната дистанция много деца се чувстват самотни, тревожни или депресирани. Благодарение на технологиите обаче има начини детето да остане свързано с приятелите и семейството си през това време. Може да планираме виртуални срещи за смислено общуване с близките хора – да опитаме да готвим заедно, да играем игри, да засадим цвете, да прочетем приказка и т.н. Ако детето може да се придържа към правилата за безопасност, е добре да му помогнем да организира среща с приятелите си.

Да разговаряме

Едно от най-важните неща, които можем да направим за детето, е просто да сме на разположение. Желанието да говорим и слушаме ще му помогне да се чувства комфортно да сподели с нас своите въпроси и притеснения. За да накараме детето да говори, е добре да задаваме отворени въпроси от тип на: „Как се чувстваш, като учиш онлайн?“, „Има ли нещо, което те притеснява да се върнеш в училище?“ и т.н. Докато провеждаме тези разговори, е важно да оставим настрани собствения си стрес, тъй като децата често възприемат тревогата на родителите си чрез словесни и физически сигнали. За да намалим страховете на детето, трябва да говорим спокойно и хладнокръвно. Добре е да подчертаем неговите силни страни и предишни успехи, за да му вдъхнем увереност и да го мотивираме.

Да сме осъзнати тук и сега

Съзнателността и медитацията не са само за възрастните. Изследванията показват, че практикуването на майдфулнес може да намали безпокойството и да увеличи щастието на децата на всеки етап от развитието им. Ако детето се чувства тревожно или тъжно, има различни начини, по които можем да му помогнем да се върне в настоящето. /Тук и сега няма тревога и тъга. Тревогата винаги е свързана с бъдещето, а тъгата с миналото./ За малките деца лесна техника е издухването на балончета в мляко или сапунена вода. Можем да си послужим също с малки перца или късчета памук. Вслушването в звука от камбана или вятърни камбанки и как постепенно избледнява също действа успокояващо. Можем да помогнем на малкото дете да влезе в контакт с тялото и сетивата си, като му предложим да се преструва, че ходи по тънък лед. Друг чудесен и всеобхватен начин е практикуването на йога за деца. Добре е също така да насърчим детето да започне дневник на благодарността и всеки ден да пише в него три неща, за които е благодарно.

Да играем

Въпреки че ситуацията е сериозен, децата не трябва да прекарват цялото време в притеснение и стрес от проблемите и пандемията. Задължително е да им оставим време да си играят, да се забавляват и просто да се радват да бъдат деца. За някои това означава излизане на открито, бой със снежни топки, ходене на разходка. За други това е изграждане на крепост на закрито и забавления с настолни игри. Моментът е чудесен да прекараме повече време с децата си и да се забавляваме заедно като семейство, като не забравяме да оставим настрана електронните устройства.

Да насърчим здравословните навици

Сънят, храненето и упражненията са по-важни в момента от всякога. Въпреки че докато сме вкъщи е изкушаващо да изоставим здравословните си навици, добрият нощен сън, хранителният режим и редовната физическа активност могат да повишат настроението, производителността, енергията и общия благосъстояние на детето. Трябва да се постараем да спазваме редовен график за сън, събуждане и хранене, въпреки че е по-лесно да оставим детето да стои до късно вечер, да спи до обяд и целодневно да яде храни от пакетчета. Що се отнася до упражненията, има много опции както на закрито, така и на открито, за да поддържаме детето активно. Например да си направим семейно танцово парти, да се включим в онлайн уроци по йога или да играем интерактивни видео игри. Въпреки че е студено, можем да се облечем добре и да прекараме време навън като се разходим в парка или около блока.

Всеки, включително децата, се адаптира към ситуацията по свой начин.

Ако все още се притеснявате за психичното здраве на детето си, не се колебайте да се свържете с нашия психолог на тел: 0879 02 16 83