Ателиета

Ателиета

Ателиетата на “Джани РоДари”

„Вълшебството на думите“ – В съзнанието на всяко дете училището изглежда като нещо «задължително», а както вече знаем от историята за Том Сойер само тази дума може да предизвика толкова различни чувства. Затова ние даваме възможност на учениците да посещават такова пространство, в което тази дума е забранена. Кръжокът  „Вълшебството на думите“ е едно приказно време, в което се учим, докато играем. Децата съчиняват вълшебни истории, разчитат шифри, заменят героите на познатите приказки и създават свои.  Само в този вълшебен свят  добрият герой може да стане лош и обратно, а ние можем да си направим «салата» от приказки. Тичаме, пишем и помним в упражненията по «изтичана диктовка», които развиват паметта и концентрацията ни.  И всичко това създава у нас усещане за наслада и удоволствие, за да можем в края  на часа да разберем, че всички заедно сме боядисали нашата ограда – измислили сме нова приказка, открили сме нашата скрита история, измерили сме колко молива е висок Том.

Същността на кръжока е разговорът, при който детето е освободено от претенцията да отговаря вярно и е свободно да създава измислени истории.  Търсейки идеи за тях, то попада в игрова ситуация — най-типичната за възрастта му, която развива въображението му. В своята „Граматика на фантазията“, чиято методика залагаме в основите на кръжока, Джани Родари много точно определя това взаимодействие: „Възрастният играе «с него» и «заради него», играе, за да стимулира неговата способност да изобретява, за да го въоръжи с нови похвати, които ще употреби, когато играе самичко. Въобще играе, за да го научи да играе. И докато играят разговарят…“.

“Творческата работилница” – Творческата работилница има за цел да подобри фините моторни умения на учениците. Тя спомага за адаптирането и социализацията   към училищната среда. В часовете има занимания за моделиране  с пластилин или глина, сглобяване на пъзели или дървени модули, с които се развира пространствената представа на децата. Творческите дейности запознават учениците  с различни приложни техники като апликация, работа с плат, сгъване на хартия – оригами, изрязване и лепене. Едновременно с това всяко дете усъвършенства своите умения, сръчност, съобразителност, въображение и творческо мислене.

“Забавна лаборатория” ( химия, физика и биология) 

“Приятели на Изтока” (оригами, икебана и културни традиции) 

“Керамика и пластика”, или как  да накараме глината да заговори 

“Кукли, маски и костюми”, или как да изнесем представление 

“Леголандия”, или какъв е градът през детските очи 

“Пиано, солфеж и солово пеене”, или музикантът у мен 

“Етикет”, или как да се държим в обществото 

“Млад огнеборец”, или малкият герой 

“Аз работя в градината”, или плодовете на моя труд 

“Тайните на кухнята”, или здравословното хранене

АТЕЛИЕ ПО КЕРАМИКА

     В ателието по керамика развиваме своята сръчност, пластични умения, визуални възприятия, свързани с различните видове обеми, възможността да вземеш решения за начина, по който да изпълниш задачата. Технологични знания, които касаят работата с глина и много други умения, засягащи естетичните ни усещания, фантазия и ред. Темите и задачите са много забавни, внимателно подбрани и адаптирани спрямо възрастта и уменията на децата.

Заниманията с изкуство в група подобряват училищните взаимоотношения на децата, помагат им да канализират своята енергия в дейност за създаване, с релаксиращи функции и положителна емоция – „АЗ МОГА”. А непрекъснатите ни изяви предизвикват множество усмивки и доволни погледи.