Частно училище Джани Родари

ул.”Гео Милев” 158, ВТУ „Т.Каблешков”–Корпус 6,
София 1574

0896 769 230                 0896 769 243
djanirodari@abv.bg

 Джани Родари

италиански писател

     Джани Родари (на италиански Gianni Rodari) е известен италиански писател, автор на детска литература. Родари е роден на 23 октомври 1920г. в град Оменя. Носител е на наградата Андерсен за 1970г.Джани Родари умира на 14 април 1980 година.
Бащата на Джани Родари бил пекар - имал собствена фурна и малък магазин. Джани останал сирак на девет години. Една дъждовна нощ баща му излязъл навън, за да прибере на топло бездомно котенце. Простудил се тежко и умрял от възпаление на белите дробове.

      Майка му работела като домашна прислужница в богат дом. Семейството, останало без подкрепата на бащата, изпаднало в нищета. На седемнадесет години Джани Родари вече изкарвал сам прехраната си. Преподавал италиански език на немски евреи, които бягали от Хитлерова Германия.
После Джани Родари работил като начален учител. Той не притежавал специално образование, но имал талант да общува с децата. Често им разказвал измислени от него истории. Малчуганите посрещнали с възхищение новия учител. Джани Родари поднасял учебния материал под формата на игра.
“В действителността може да се влезе през главния вход – казва по-късно писателят, но за децата е много по-забавно, когато влязат през прозореца.”
Когато избухва Втората световна война, Джани Родари се включва активно в Съпротивата срещу италианския и немския фашизъм. След войната работи във вестник “Унита”. Младият журналист пътува много. Опознава контрастите на Италия. Заедно с богатствата й вижда и страшна мизерия. Особено онеправдани по онова време са хората на наемния труд и безимотните селяни.
Джани Родари започва да пише за деца през 1948 година. Първите си разкази и стихотворения публикува във вестник “Унита”. През 1951 година в едно детско литературно списание се появява приказният роман “Приключенията на Лукчо”. Тази книга скоро става любимо четиво на децата по света.
Джани Родари е автор на много сборници с разкази, приказки: “Приказки по телефона” (1962), “Торта в небето” (1966), “Разни приказки за игра” (1971) и на още няколко романа: “Синята стрела” (1954), “Джелсомино в страната на лъжците” (1959). 
Няколко поколения български деца се радват на стиховете на Джани Родари, преведени от поета Валери Петров: "Продавач на надежда", "Небето е на всички".
С чудесната си книга "Граматика на фантазията" Джани Родари помага на родителите и учителите да развиват въображението и мисленето на децата, играейки заедно с тях.

      Няма по-любими приказки от тези на Джани Родари! Лудешка смесица от фантазия, хумор, драма, сарказъм и какво ли още не, те винаги са усмихвали, посочвали са  различна гледна точка към света. Зад всяка негова приказка се крият значения, които лесно убягват при повърхностно прочитане, но гротеската, която Родари използва често (гигантска летяща торта-бомба?!), му позволява да залага всякакви идеи и внушения зад привидно безобидните си веселяшки писания. А каква пъстра феерия от образи, всеки различен, всеки уникален сам за себе си, но с една обща черта – нехайно отношение към живота и смело посрещане на чудесата, които той може да донесе.
      През 1970 година Джани Родари получава за цялостното си творчество наградата “Андерсен”, наричана “малката” Нобелова награда.Джани Родари умира на 14 април 1980 година.

 

 

Надежда 

Ако можех да имам едно 
магазинче със две полички, 
бих продавал…познайте какво? 
– Надежда! Надежда за всички.

“Купете! С отстъпка за вас! 
Всеки трябва надежда да има!”
И на всеки бих давал аз, 
колкото трябва за трима. 

А на тоз, който няма пари 
и само отвънка поглежда, 
бих му дал без да плаща дори, 
всичката своя надежда.

Златни думи

/Нашият химн/


Ти си мислиш:-Да имах
слънчев лъч за писалка,
как ли златна би светела
всяка думичка малка! —

Но в твойта мастилничка
има думи, които,
са по-скъпоценни
от съкровище скрито.

Ако някой със мисъл
добричка и чиста
оттам ги измъкне
и напише на листа,

те златни ще блеснат,
приятелче мило,
макар и написани
с най-черно мастило.

  Училище за големите

Учат се малките, за да сполучат,
но и големите също се учат.
В тяхната класна стая голяма
чинове няма, престилчици няма,


ала и те разрешават задачи,
без да разчитат на подсказвачи.
Всекиго питат да отговаря
„Колко е сметката на обущаря?“,


всеки е длъжен да помни урока
„Близък е срока да плащаме тока!“,
и се изплашват всички ужасно,
щом им дадат да решават на класно:

„Как да получим от свойта заплата
дрехи, храна и море за децата?“


Цветовете на труда

 

Всяка работа на тоя свят
цапа човека със своя цвят:
черни от въглища са всички огняри,
бели-брашнени са всички хлебари,


на този пък, който машините прави,
ръцете са вечно от масло кафяви,
а бояджиите са от боята
шарени-марени като дъгата.


И само онези, без труд дето лапат,
единствено те своите пръсти не цапат
и нямат от работа ни петно, нито знак.

Но тяхната работа не е чиста все пак!

 

Скъпи приятели,

   

Учебен център „Джани РоДари” отвори врати за своите малки  и големи посетители през 2000 г. в деня на  Народните будители – 01.11.00г., който се превърна за нас в двоен празник. 

        За децата от 6-годишна възраст предлагаме предучилищна подготовка, лицензирана от МОН,  а за учениците от 1 до 7. клас  работи езикова занималня, където изявени преподаватели  в малки групи ги подготвят не само по учебната  им програма, но и ги възпитават, създават различни умения,  грижат се за   тяхното духовно израстване. 

В подходяща и уютна обстановка, с приятели на своята възраст те имат възможност да открият света за себе си и да развият своя талант, водени от учителите си с търпение и усмивка. Съботните школи  по икебана и рисуване, приложни изкуства са особено жадувани, както и арт-клубовете в неделя. Някои от най-изявените ни възпитаници са взимали често участие в предаването ”Бъклица и дрян” по радио “Хоризонт”. При възможност в петък  ги водим на изложби, посещаваме музеи, представления, като предварително подготвяме децата  с информация, разясняваме  термини, особености на постановките и вида изкуство. 

Стремим се да изграждаме всестранно тяхната личност и ги въвеждаме в света на красивото чрез уроците игри – Естетика на поведението, на храненето и облеклото. Правим здравни беседи със специалисти във връзка с осезаемите социални заплахи – наркомании /дрога, цигари и алкохол/, насилие. Запознаваме ги с правилника на движение по пътищата у нас и в Европа. Децата имат възможност за работа с библиотека, въвеждаме ги и в света на компютъра, работят с интернет.

          Тук се грижим не само за  техните интелектуални възможности, но и за физическото им развитие – предлагаме обучение  по плуване, йога, тенис, ски, като за облекчение на родителите разполагаме с транспорт и прибираме учениците по домовете. В свободното време правим  излети из София и околностите, както и екскурзии в страната, лагери на море и планина. През ваканциите организираме  целодневни забавления  – градски лагер, плувен лагер с обучение от треньори.

         Учебният център също така провежда курсове по български език и математика за 6.,7. клас и други предмети  за кандидатстване в гимназии и  във висши учебни заведения. В групите елитни преподаватели  в малки групи обучават учениците  с оглед  на изискванията на МОН и съвременната методика.

        При нас големи и малки изучават с желание чужди  езици в курсовете по английски, испански и немски.

         Приятели, в началото на лятото на 2007 година учебният център се разшири и с Целодневна детска градина и ясла „Джани РоДари”, която впоследствие стана една от най-популярните частни детски градини в София. 

Скъпи приятели, може би е време да Ви кажем  защо нашият учебен център се нарича така. В България италианският писател Джани Родари е много известен.Още от малки се запознавахме с неговите приказки и чудесни истории. Сега, като големи, бихме искали нашите деца да го открият за себе си. Има, разбира се, и още една причина, която да ни кара нас – основателите на центъра – да изберем това име. Писателят има принос и в теорията за създаване на приказки от деца. Неговата  книга “Граматика на фантазията” е в основата на идеята на нашия център и е, тъй да се каже, настолна. Опитваме се чрез игра да  провокираме интелектуалните  възможности на малките да развиват своите умения и фантазия, да творят.

Ресурсният учител е член на екипа за личностно развитие, който проследява процеса на оценка и на дейности по обща подкрепа за всички деца и ученици със СОП, с хронични заболявания, в риск или с изявени дарби.  

Основна цел на дейността на ресурсния учител е да изгради  в учениците със специални образователни потребности, техните родители и педагогически персонал   полoжителна нагласа към процеса на интегрирано обучение  в ЧОУ „Джани РоДари“  . Целите и задачите са свързани с  приобщаването и адаптирането на децата със СОП към училищната среда и образователните предмети в училище.

 

Учебен комплекс „Джани РоДари” има дългогодишна история. Началото е поставено от първия член на нашето голямо семейство - Учебен център „Джани РоДари”. Той отвори врати за своите малки и големи посетители през 2000 г. в деня на Народните будители – 01.11.00г., който се превърна за нас в двоен праник. Учебен Център „Джани РоДари” успя да изгради през годините име на институция, в която децата не само получават знания, но и развиват своя талант и творчески умения.

В началото на лятото на 2007 година учебният център се разшири и с Частна целодневна детска градина и ясла „Джани РоДари”, която впоследствие стана една от най-популярните частни детски градини в София. Това наложи да се разширим. Така на 15 септември 2009 г., отвори врати втората сграда на Частна целодневна детска градина и ясла „Джани РоДари”.

„Професионализъм, духовност и стремеж към успех!” С това мото ни посрещат на прага на Частно основно училище „Джани РоДари”, което отвори врати м. Септември 2011г. То е следващата степен от неуморно и амбициозно изграждания Учебен комплекс „Джани РоДари”.

Учебен комплекс „Джани РоДари” има дългогодишна история. Началото е поставено от първия член на нашето голямо семейство - Учебен център „Джани РоДари”. Той отвори врати за своите малки и големи посетители през 2000 г. в деня на Народните будители – 01.11.00г., който се превърна за нас в двоен праник. Учебен Център „Джани РоДари” успя да изгради през годините име на институция, в която децата не само получават знания, но и развиват своя талант и творчески умения.

В началото на лятото на 2007 година учебният център се разшири и с Частна целодневна детска градина и ясла „Джани РоДари”, която впоследствие стана една от най-популярните частни детски градини в София. Това наложи да се разширим. Така на 15 септември 2009 г., отвори врати втората сграда на Частна целодневна детска градина и ясла „Джани РоДари”.

„Професионализъм, духовност и стремеж към успех!” С това мото ни посрещат на прага на Частно основно училище „Джани РоДари”, което отвори врати м. Септември 2011г. То е следващата степен от неуморно и амбициозно изграждания Учебен комплекс „Джани РоДари”.