Частно училище Джани Родари

ул.”Гео Милев” 158, ВТУ „Т.Каблешков”–Корпус 6,
София 1574

0896 769 230                 0896 769 243
djanirodari@abv.bg

Учебен комплекс "Джани РоДари" организира курс по аеро йога за деца и възрастни

Въздушна йога

Една нестандартна практика подходяща както за напреднали, така и за начинаещи, която ще обърне представите ви за йога в буквалния смисъл на думата. Изпълнява се с помощта на "люлка-хамак". Носи лекота на тялото и прави лесноизпълними дори по-сложните йога-асани.
Йога-люлката предоставя на вашето съзнание една различна гледна точка, възможност за импровизация и творчески подход. Тя е удоволствие за тялото и негов верен приятел. При работа с нея мускулите работят в променен режим, ставите не са натоварени от тежестта на тялото и движенията им са по-свободни и в по-широк обем.

Практиката е напълно достъпна и подходяща за всички – възрастни и деца, както за практикували, така и за току-що опитващи. За да посещавате тези часове, не е необходимо да сте ходили на йога. Ако ли пък сте ходили - това много би ви помогнало.

Ползите от въздушна йога

 Въздушната йога е чудесен начин да се отърсите от ежедневния стрес, защото е забавна, но освен това е и изключително полезна за цялото тяло. Болките в гърба, толкова присъщи за съвременния начин на живот отшумяват. Висейки свободно в люлката давате шанс на гръбнака си да се изпъне и заеме своята нормална форма, което се отразява и върху работата на вътрешните органи. Мнозинството от практикуващите споделят, че болките и схващането в гърба изчезват след занятията. Въздушната йога като цяло повишава издръжливостта и гъвкавостта на тялото. Пози от йога (асани), които изискват повече физическо усилие, се изпълняват с лекота с помощта на люлката. Увеличава се кръвообращението и лимфния поток, подпомагайки имунитета. Подобреното кръвообращение повишава еластичността на кръвоносните съдове и така предпазва от високо кръвно налягане. Мускулите на гърба и шията се разтягат под собствената си тежест и отпускайки се, те намаляват напрежението в централната нервна система. Чрез люлката се постигат чести промени на положението на тялото, което спомага перисталтиката на червата и функцията на щитовидната жлеза, които заедно с подобрените - кръвообращение, лимфен поток и метаболизъм са основните фактори за отстраняване на излишните мазнини и нормализиране на теглото.

 

Въздушна йога за деца

Програмата ни е съобразена с развиване на физиката, както и на мозъчната функция и психическото здраве на детето. Работата върху поддържането на баланса в люлката е изключително полезна, а и едновременно с това е и много забавна. Научаваме се да летим и движим свободно в пространството. Изграждаме фина моторика, добра концентрация чрез изпълнението на асаните в люлката. Свиването и съкращаването на ставните връзки при Въздушната йога е от полза за разтежа. Движението на главата в различните позиции упражнява вестибуларната система, помага за по-добро функциониране на мозъка и обработване на потока от информация. Учим се на последователност, координация и дишане. Даваме възможност на децата да регулират силните емоции чрез изучаване на техниките, посредством игри и създаване на спокойно пространство за отдих и почивка.
Релаксацията в люлката в края на всеки час намалява стреса и учи децата на пълен покой и отпускане. Полюляващите движения са успокояващи за нервната система. Водещата релаксация в комфортната люлка предлага изграждане на увереност и житейски умения за справяне с предизвикателствата по пътя на израстването на всяко дете, дори повече – през целия житейски път.

 

Станислава Попова –

Инструктор по Въздушна йога за деца

 

Духовните и философски теми винаги са обитавали съзнанието ми още от ранна възраст, а въпросите относно смисъла на живота, необозримото, необятната вселена, ми дадоха посока, която ме отведе до пътя на йога. Така, през 2005 г. започнах да посещавам йога занимания. Тази среща изцяло обърна представите ми за живота и за цялостното себеусещане. Разкри се един нов път пред мен, светът започна да изглежда по различен начин. В последствие, посещенията в йога часовете се превърнаха в задълбочено изследване на духовните въпроси, дълбока личностна трансформация и разгръщане на потенциала на неподозирани възможности.


През 2007 г. пътувах до Индия, до центъра по Сатянанда йога в Рикия, докосвайки се до сърцето на йога. Това духовно пътуване допринесе за по-задълбоченото ми свързване с йога учението, превръщайки го в начин на живот. Така, през 2012 г. започнах да преподавам интегрална йога по системата на Свами Сатянанда, която съчетава физически практики, дихателни практики и релаксация.


С въздушна йога се занимавам от началото на 2013 г., благодарение на моя приятел, учител и колега - Людмил Дренски (създател на първата зала и практика по въздушна йога в София), който ме вдъхновни и ми показа как се лети и как се сбъдват мечти при срещата на сродни души. В последствие започнах да водя групи по въздушна йога и дадох порив на още една частица от себе си, която винаги ме следва ходейки по земята, а именно детето в мен, спонтанната радост и желанието да се забавлявам. Така, следвайки вътрешния си стремеж, започнах да преподавам и въздушна йога за деца, а часовете, съвсем логично се превърнаха в най-забавната игра!


В преподаването по въздушна йога, несъмнено ми помага и опитът, който съм натрупала в детството, тренирайки спортна гимнастика, а също и постоянното практикуване на йога през последните 10 години. В този период съм посещавала редица йога семинари, лекции и курсове.

Дипломиран йога инструктор съм към НСА "Васил Левски" с квалификация за професионално преподаване по йога, както и сертифициран преподавател по йога за деца към Българска Федерация по Йога.

Вярвам, че с предаването на знанията и енергията си, помагам на практикуващите да развиват духовни качества, да откриват силата и любовта в себе си, да бъдат по-смели, по-здрави и много по-усмихнати.