^
Get Adobe Flash player

Хранителен режим

Хранителен режим в ЧЦДГ„Джани РоДари”

 

     Хранителните вкусове се формират още в първите месеци от живота на детето.

Възрастта от 1 г. до 7 г. е особено подходяща за създаване на здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните и са в период на изграждане на хранителни навици.

Здравословните храни са с богато съдържание на витамини и минерали и спомагат за растежа на организма – затова децата в детска градина „Джани РоДари” консумират такива.

Осигуряваме максимално разнообразие на консумацията на храни, а в менюто не се допускат повтаряемост на ястията в рамките на 3-4 седмици. 

Включваме ежедневно в менюто представители на 4-те основни групи храни: пълнозърнест хляб; зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, бобови храни и ядки.

Храним децата 4 пъти дневно, тъй като по честото редовно хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за доброто храносмилане.

Предлагаме целогодишно сурови плодове и зеленчуци, като избягваме кулинарната им обработка при която се разрушават съдържащите се в тях витамини. Ако същите се обработват, разполагаме с конвектомат задушаващ по специален начин продуктите.

Осигуряваме ежедневно мляко и млечни продукти.

Обезсоляваме саламуреното сирене.

Задължително храним децата 1 път седмично с риба.

Добавяме възможно най-малко количество мазнина при приготвянето на ястията.

Намаляваме съдържанието на добавена сол, захар, шоколадови изделия.

Пазаруваме само от сигурни източници прясно месо, от което правим и каймата. Не включваме в менюто колбаси.

Децата се хранят бавно и спокойно, което ги предпазва от стрес. Дава им се възможност да усетят храната, да я опитат и при категоричен отказ да не бъдат насилвани да я поемат.

Осигуряваме на децата достатъчно прием на вода и течности – сокове, чай.

Храненето в ЧЦДГ „Джани РоДари” е съобразено с Наредба 6 от 10 август 2011г.

Храната е вкусна и питателна и се харесва на децата, което ни прави щастливи.

Copyright © 2014.  Rights Reserved.